Tossában barangolva rengeteg olyan dolgot fedezhetünk fel, aminek eredetét, történetét talán nem is ismerjük. Pedig az ódon falak számos titkot rejtenek. Ilyen a Vila Vella-ban álló élethű nagyságú szobor is, melyet Ció Abellí spanyol szobrászművész készített a híres és gyönyörű amerikai színésznőről, Eva Gardnerről.

A szobor a Vila Vella egy olyan pontján található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a fő partszakaszra (Platja Gran), így Pandora immáron csaknem négy évtizede gyönyörködhet a látványban (a szobrot 1988-ban avatták fel). De miért Tossa? És ki volt Ava Gardner?

A csodaszép színésznő 1950-ben érkezett Tossába James Mason (a film másik főszereplője) társaságában, a „Pandora and the flying Dutchman“ (Pandora és a bolygó hollandi) című film forgatása kapcsán. Tossa – ahogy az már lenni szokott – őket is teljesen elvarázsolta s ennek ékes bizonyítéka, hogy Ava Gardner sokat időzött itt: a mai napig láthatunk régi fényképeket éttermek falán Tossában, ahogy pl. Frank Sinatra és mások társaságában szórakozik.

A filmbéli „Esperanza“, azaz a „Remény“ városkája – klasszikus módon - egy szerelmi történet színhelye, de nem is akármilyené! A főhős feleségét azzal gyanúsítja, hogy megcsalta őt, ezért hidegvérrel megöli. Őt magát ezután halálra itélik, de a cella ajtaját a kivégzése előtti éjszakán nyitva találja, így kiszökik és elhajózik „bolyongani“ abban a reményben, hogy megtalálja azt a nőt, aki örökre hűséges marad hozzá... na és itt jön képbe aztán Pandora, de nem árulom el a további történéseket